Jdi na obsah Jdi na menu

Barvy

7. 5. 2010
 1. Zlatá aguti
 Začneme zbarvením aguti, neboť pochází z původního, divokého morčete. Je charakteristické tím, že je složeno ze dvou barev, základní spodní barvy a krycí barvy. Každý jednotlivý chlup je rozdělen do tří barevných zón. Chlup od kořínků má základní, spodní barvu, následuje kroužek krycí barvy a zakončen je tmavou špičkou spodní barvy. Do barev aguti patří barvy se spodní barvou černou a čokoládovou.


 
Barva očí je u všech tmavá, jen lososová aguti má červené.

 
Zlatá aguti má krycí barvu červenou s černým základem vespod.
 
 
2. Šedá aguti
Šedá aguti má krycí barvu krémovou s černým základem vespod.


 
3. Stříbrná aguti

Stříbrná aguti má krycí barvu bílou s černým základem vespod.
 
 
 4. Skořicová aguti
Skořicová aguti má krycí barvu bílou s čokoládovým základem vespod.

 
 
5. Krémová aguti
Krémová aguti má krycí barvu krémovou s čokoládovou vespod.

 
 
6. Lososová aguti
Lososová aguti má jemnou narůžovělou barvu. Měňavost barvy tvoří nafialovělá barva na konečcích chlupů.
 
 
7. Bílá
Tato barva je zářivě, čistě bílá bez nádechu jiné barvy.Oči jsou rubínové, modré nebo hnědé. Uši, chodidla i drápy jsou bez pigmentu tzn. růžové. 
 

 

 8. Krémová
Tato barva je velmi světle žlutá. Oči jsou tmavé (hnědé nebo ohnivé). Uši chodidla i drápy jsou bez pigmentu.
 
 
9. Buff
Tato barva je okrově-žlutá bez červeného nádechu. Oči jsou tmavé (hnědé nebo ohnivé). Uši chodidla i drápy jsou bez pigmentu.

 
 
  10. Šafrán
Tato barva je okrově-žlutá bez červeného nádechu. Oči jsou červené. Uši chodidla i drápy jsou bez pigmentu.
 

 
 
11. Ice cream
Tato barva je velmi světle žlutá. Oči jsou červené. Uši chodidla i drápy jsou bez pigmentu.
 

 
  
12. Oranžová
Tato barva má zlato oranžový odstín. Oči jsou tmavé (hnědé nebo ohnivé). Uši chodidla i drápy jsou bez pigmentu.

 
 
13. Zlatá
Tato barva má teplý intenzivní zlato oranžový odstín. Oči jsou červené. Uši chodidla i drápy jsou bez pigmentu.
 
 
 14. Červená
Tato barva má být teple kaštanově červená bez černého nádechu. Oči jsou hnědé. Pigment téměř černý.

 
 
15. Černá
Tato barva je intenzivně černá, lesklá bez hnědého závoje. Oči jsou také černé, důležitý je i černý pigment.

 

 
 
16. Slate blue
Tato barva je jako střední holubí šeď s modrý nádechem, bez růžového či hnědého nádechu. Oči jsou rubínové a co nejtmavší pigment.
 


 
17. Lila
Tato barva je jako střední holubí šeď s růžovým až fialovým nádachem. Oči jsou červené a uši, chodidla i drápy jsou bez pigmentu.
 



  
18. Čokoládová
Tato barva je hodně tmavá hnědá jako hořká čokoláda. Oči jsou hnědé nebo ohnivé, pigment je tmavě hnědý.
 

 

 

 
19. Béžová
Tato barva je světle hnědá jako bílá káva s šedým nádechem. Oči jsou červené a uši, chodidla i drápy jsou bez pigmentu.
    

 

20. Dalmatin

 Dalmatin je barevné morče, které má geneticky dáno vybělení. 
Tělo je čistě bílé, hlava je barevná s bílou lysinkou a končetiny jsou rovněž barevné. Hlava včetně uší by měla být bez šimlování. Lysinka by měla být harmonická a pokud možno působit symetrickým dojmem. 
Kresba-tečky na těle by měly být tvořeny jasně, zřetelně, měly by být dobře rozloženy po celém těle a neměly by příliš splývat.

Barva je černá, čokoládová, červená, zlatá, oranžová, slate blue, barvy aguti (i solid aguti) a jejich vzájemné kombinace (barevný dalmatin). Oči jsou ohnivé. Barva uší, chodidel a drápů podle základní barvy.

 
 
21. Šiml
Šiml je stejně jako dalmatin barevné morče, které má geneticky dáno vybělení. Hlava a nohy jsou barevné, na hlavě není žádná lysinka. Po těle jsou stejnoměrně promíchané barevné a bílé chlupy.

Barva je černá, čokoládová, červená, zlatá, oranžová, slate blue, barvy aguti (i solid aguti) a jejich vzájemné kombinace (barevný šiml). Oči jsou ohnivé. Barva uší, chodidel a drápů podle základní barvy.

 
 
 
22. Himalaya
 Himalájská kresba se skládá z tmavě zbarvené masky, uší, a končetin. Barva těla je sněhově bílá,u starších zvířat s určitým tmavým závojem.
Maska by měla začínat ve výšce očí, bez dotknutí očních koutků. Měla by pokud možno zasahovat přes nos a bradu. Měla by být pokud možno ostře ohraničená a bez bílých nebo jinak barevných chlupů. Uši jsou tmavé, u kořene uší jsou povoleny ojedinělé tmavé chloupky.
Končetiny by měly být zbarvené co nejvýše a také bez bílých nebo jinak zabarvených chlupů.

 Barva kresby je černá - černé znaky jsou tmavě hnědé až černé; nebo čokoládová - znaky světle hnědé. Oči jsou červené. Uši a chodidla jsou u černých znaků - černé, u čokoládových znaků - světle hnědé. Drápy jsou u černých znaků co nejtmavší - černé, u čokoládových znaků -světle hnědé.

 
 
 
23. Brindle

 Rozložení barvy je takové, že  jsou stejnoměrně smíchané jednotlivé chlupy obou barev po celém těle v poměru 1:1. Barva je černo-červená. Oči jsou velmi tmavě hnědé. Uši jsou černé. Chodidla černá, drápy barvy tmavé rohoviny, až černé.

 
 
24. Želvovinová
 Rozložení barvy je pravidelné, ostře ohraničené a pokud možno stejně velké barevné plochy. Od nosu až k patě vede pomyslná osa uprostřed zad a břicha. Na této ose se proti sobě střídají dvě různě barevná pole. Jsou ve dvou odlišných barvách. Barva je černo-červená. Oči jsou velmi tmavě hnědé. Uši jsou černé. Chodidla jsou černé, drápy barvy tmavé rohoviny, až černé.
 
 
 25. Holandská kresba
Holandské rozložení barev se skládá z bílé lysinky na hlavě, bílého pásu okolo těla, včetně předních nohou.A bílých pásků na zadních nohách (manžety). 
Barevné plotny na hlavě jsou oválné přesahují přes oko a ucho. Nemají přesahovat přes fousky a na týlu se mají setkat, tak aby mezi nimi nebyla žádná bílá barva. Tvar lysinky je určován barevnými plotnami a má být pravidelný. 
Barevná zadní část by měla začínat uprostřed těla, ale v žádném případě ne příliš těsně za předními končetinami. Oddělující linie mezi oběma barvami musí vést v přímé lince okolo celého těla a má být ostře ohraničena. 
Manžetami se rozumí bílé znaky na zadních končetinách, nemají zasahovat příliš vysoko.

Vyskytuje se ve všech jednobarevných barvách, barvách aguti, solid aguti, argente a solid argente.Barva očí a uší se řídí podle základní barvy. Chodidla jsou růžové, bez pigmentu, drápky barvy světlé rohoviny.

 
  
 
26. Dvoubarvná
  Pravidelné rozložení barvy, ostře ohraničené a pokud možno stejně velké barevné plochy. Od nosu až k patě vede pomyslná osa uprostřed zad a břicha, která dělí tělo morčete na pravou a levou stranu. Dbáme na to, aby barvy byly zastoupeny na obou stranách ve stejném poměru. Barevné kombinace jsou možné ve všech standardem uznaných barvách. Barva očí se řídí podle barevné plochy, ve které je oko uloženo. Je povolena odlišná barva očí. Barva uší, chodidel a drápů se řídí podle barevné plochy.

 

 

27. Trojbarevná

 Pravidelné rozložení barvy, ostře ohraničené a pokud možno stejně velké barevné plochy. Od nosu až k patě vede pomyslná osa uprostřed zad a břicha, která dělí tělo morčete na pravou a levou stranu. Dbáme na to, aby barvy byly zastoupeny na obou stranách ve stejném poměru. Barevné kombinace jsou možné ve všech standardem uznaných barvách. Barva očí se řídí podle barevné plochy, ve které je oko uloženo. Je povolena odlišná barva očí. Barva uší, chodidel a drápů se řídí podle barevné plochy.

 

 
28. Třislová kresba - Tan, Fox a Lux
Morčata barvy TAN, FOX a LUX mají odlišnou barvu břicha, znaky okolo očí, nozder, přední a vnitřní části uší a spodku brady, kde je barva ve tvaru trojúhelníku. Znaky na hlavě jsou dostatečné, ostře ohraničené a nespojují se. Barva břicha je celistvá, neprokvétá. Vystupuje na boky co nejvýše, kde pozvolna přechází v barvu těla. Boky a slabiny prokvétají dvoubarevnými chloupky, jejichž spodní část je shodná s barvou těla a zbytek je v barvě kresby. Tyto dvoubarevné chloupky jsou též na břiše. Barva břicha zasahuje i na vnitřní strany tlapek a na prsty.                                                                              

Tan - kresba v červené/oranž/zlaté barvě 

 
 

 

 

 Lux kresba v krémové/buff/šafránové barvě

 variace černá, čokoládová, lila, slate blue, béžová